Fermentace
Zázračná fermentace: zařaďte fermentované potraviny do svého jídelníčku
Objevte benefity fermentovaných potravin. Nejenže skvěle chutnají a déle vydrží, jsou navíc zdraví prospěšné. Zjistěte, co je to fermentace a proč se vyplatí zařadit kvašené potraviny do jídelníčku. Přinášíme také tipy na to, jaké potraviny se dají fermentovat a jak si vyrobit vlastní lahodné fermentované pochoutky v pohodlí domova. Obohaťte svou stravu o zdravé a nutričně bohaté fermentované potraviny.
Co je to fermentace
Fermentace je biotechnologický proces, při kterém se organické látky postupně přeměňují na jednodušší látky za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů). Jedná se o tradiční formu zpracování a konzervace potravin. Fermentace se využívá zejména v potravinářství na výrobu alkoholických nápojů, kysaných mléčných i nemléčných produktů, kvašené zeleniny, ke zrání některých druhů sýrů nebo kynutí těsta. Fermentace probíhá buď za přítomnosti vzduchu (aerobní fermentace, například tzv. octové kvašení), nebo bez přístupu vzduchu (anaerobní fermentace, alkoholové, mléčné, propionové či máselné kvašení).
Jaký je rozdíl mezi fermentováním a kvašením?
Kysání, kvašení nebo fermentace mají shodný význam a označují stejný proces. V některých případech se setkáte s rozlišováním, kdy se pojem fermentace striktně používá pro anaerobní procesy, kdežto kvašení vyjadřuje obecnější termín zahrnující i aerobní procesy. Toto rozlišení je však spíše odborné a v tuzemsku se oba termíny běžně zaměňují.