Biopotraviny: módní trend, nebo zdravější stravování?
Výrobci potravin se často musí rozhodovat mezi cenou a kvalitou. Přitom platí jednoduché pravidlo – čím více budou lidé biopotraviny kupovat, tím dostupnější budou. Zjistěte, proč se vyplatí kupovat potraviny v biokvalitě, jaké musí splňovat podmínky a jak poznat ty nejkvalitnější.
Co jsou biopotraviny?
Jedná se o potraviny vyrobené z produkce splňující zásady ekologického zemědělství. Výrobci biopotravin prochází přísnou kontrolou a certifikačním procesem, musí splnit podmínky české i evropské legislativy nejen o jakosti surovin, ale i výrobních procesech. Abyste si byli jistí, že opravdu kupujete potraviny v biokvalitě, hledejte na obalech dvě speciální loga – tzv. bio zebru s nápisem Produkt ekologického zemědělství (české logo) nebo bio list (evropské značení).Aby mohly být potraviny označené jako bio, musí alespoň 95 % jeho složek pocházet z ekologicky pěstovaných rostlin či chovaných zvířat.
Biopotraviny vs. bioprodukty
Mohlo by se zdát, že půjde o jedno a to samé, ale rozdíl tu přece jen je. Biopotraviny se vyrábí z bioproduktů. Bioprodukt tedy představuje surovinu ekologického zemědělství, biopotravina zpracovaný výrobek.Ekologické zemědělství
Hlavním cílem ekologického zemědělství je snížit dopady zemědělské produkce na životní prostředí. Mezi hlavní zásady patří volný chov a humánní zacházení se zvířaty a pěstování plodin bez použití chemických látek, jako jsou pesticidy, herbicidy a umělá hnojiva.Přečtěte si, jak se společnost Semix staví ke zpracování potravin a biokvalitě.